PÉCS VÁROSKÖZPONT

Téma: 
terek
Stádium: 
kiviteli terv
Dátum: 
2010
Terület: 
23 000 m2
Megbízó: 
Pécs Város Önkormányzata
Bekerülési költség: 
2400 millió Ft
Partnerek: 
Babits Bernadett, Balázs Péter, Balogh András Miklós, Bruckner Erzsébet, Csizmazia Géza, Gálhidy Péter, Haász Ferenc, Hajdu Veronika, Karlócai Péter, Kecskés András, Kotormán László, Kovács-Andor Krisztián, Laczkovics János, Ládonyi Ákos, Müller Ferenc, Rácz Róbert, Sas Gyula, Sugár Gábor, Szilágyi Klára, Sztranyák Gergely, Tamás Anna Mária, Vajda Szabolcs

Pécs városközpontjának, a Széchenyi térnek és környékének tervezésekor olyan téregyüttes létrehozása volt a célunk, amely a városi lét sokszínűségének befogadó felülete; amelyben az itt élők és az ide látogatók egyaránt megtalálják a számukra kedves személyes kötődési pontokat. Olyan agóra és fórum, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat avat fel, és amely utána évtizedekig megfelel majd a városi közélet „fő terével” szemben támasztott elvárásoknak.


Amikor 2005-ben eldőlt, hogy Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, jelentős előkészítő munka kezdődött, amelyben a parkok, közterek megújítása az egyik kulcsprojektként jelent meg. Elindult egy Magyarországon egyedülálló, példaértékű folyamat, amely egymásra épülő pályázatokon (lakossági-, építészeti ötlet-, majd tervpályázat) keresztül kereste a kiválasztott pécsi közterek jövőjét. A 2008 tavaszán kiírt „Pécs Város Központjának Megújítása” tervpályázaton irodánk nyerte a továbbtervezés jogát. A Széchenyi tér és a vele együtt megújuló észak-déli főtengely egyszerre kívánta reprezentálni a várost önmaga és a látogatók számára. Mindezt úgy, hogy méltó területet biztosít a Pécs identitását erősítő eseményeknek. A 2010-ben elkészült Városközpont a „faltól-falig” bejárható, megélhető térsor koncepcióját valósította meg: a terület nagy részén teljesen megszűnt a gépjármű-közlekedés, intenzív gyalogos kapcsolatot létesítve a belváros egymástól korábban elszigetelt részei között. A megbízói igényekben megfogalmazott mediterrán hangulatot a burkolatok és térelemek világos színe, az ernyős lombkoronák és a nagyméretű edényes növények biztosítják. A víz hangsúlyos pontokon, különböző formákban jelenik meg: a korábbi helyén maradt főlépcső mellett kaszkád; a Városháza előtt – Breuer Marcell egyik híres művét megidéző burkolatmintába rejtve – szökőkút; a Hunyadi utca sarkán művészi kialakítású ivókút; a Ferencesek utcájának torkolatában kis amfiteátrumot díszítő csobogó kapott helyet.