GREEN HOUSE

Téma: 
intézménykertek
Stádium: 
kiviteli terv
Dátum: 
2010
Terület: 
3000 m2
Megbízó: 
SKANSKA - KLL Corner Kft.
Partnerek: 
Deep Forest, DPi Design, White Arkitekter AB
Cikk: 

A Green House új irodaház tervezésénél a környezettudatos technológiák tudatos alkalmazása alapvető célkitűzésként jelent meg - mind az építészet, mind a kapcsolódó szakágak esetében. Ezt a tényt bizonyítja, hogy az épület az első pillanattól kezdve az amerikai környezettudatos minőségbiztosítási rendszer (LEED) kritériumai szerint készül. Ebben a tájépítészeti minőségben, ezen belül is anyaghasználat, a víz- és növényalkalmazás kiemelt fontosságú szempont. A hálózati öntözővíz felhasználás csökkentése kevesebb intenzív gyepfelület feltételez - ezek helyén jelentős területen jelennek meg alacsony öntözésigényű, nagyrészt honos cserjék és évelők. Fokozottan törekedni kell az épület déli árnyékolására - a nagyméretű lombos fák a szokásosnál is nagyobb szerepet kapnak ebben. 

 

A kialakított zöldfelületi rendszer négyes tagolást mutat. Az épület Lőportár utcai homlokzatának csaknem teljes hosszában zöldsáv kialakítása lehetséges, amely az étterem utcai, piallóburkolatú teraszához kapcsolódik. Az épület három szárnyával határolt belső udvarán, a mélygarázs tetején nagy kert kap helyet, amelyen a vastag termőréteg miatt háromszintes növényállomány alakítható ki. A kert nyugati oldalán vízmedence található, amelyet beépített fényekkel ellátott leülésre alkalmas lépcsők öveznek. A kert keleti oldala gyepes-ligetes, hullámos pihenőfelület, amelyen alternatív pihenési lehetőségeket biztosítunk. A belső kertben két szabadtéri találkozó-dolgozó egység kap helyet. A kert közepén pallóburkolatú, alacsony kerti lámpásoktól övezett sétány lebeg a "hátsó kert" felé; ez utóbbi változatos növénykiültetésével, védett pozíciójával kellemes tartozkodótérré válik. Az épület hatodik szintjén extenzív tetőkertek kialakításra van lehetőség, amelynek kedvezően befolyásolják az irodaház hőháztartását.