ZEUGHAUS PÁLYÁZAT

Téma: 
terek
Stádium: 
pályázat
Dátum: 
2010
Terület: 
5680 m2
Megbízó: 
Zug Kanton, Zug Város Önkormányzata (Svájc)

Zug városa Svájcban, Zürichtől délre, a Zugi-tó partján fekszik. A település gazdag történelme, gazdasági ereje és turisztikai vonzereje révén az ország egyik legfontosabb települése, Zug Kanton központja. A tervpályázat célja Zug egykori fegyvertára (Zeughaus) környezetének, a Városkertnek (Stadtgarten) megújítása. Az egykori fegyvertár három szintje a rekonstrukció után a kanton főbíróságának (Obergericht) ad otthont, míg az épület földszintjén ezzel egy időben új hallgatói könyvtár kialakítása, és a szomszédos városi és kantoni könyvtár (Stadt- und Kantonsbibliothek) bővítése történik.  

 

A tervezési területen jelenleg gépjárműforgalom dominál, a tervezési terület alatt húzódó mélygarázs rendszeres autóforgalmat generál, a Zeughaus tere pedig felszíni parkoló. A zöldfelületek hulladékterületként, illetve a mélygarázs puffer-felületeiként értelmezhetőek. Tervünk költségtudatos kortárs eszközökkel határozza meg a terület új arculatát történeti és városi kontextusban, miközben vonzó közösségi tereket hoz létre. A Stadtgarten funkcionális és mentális értelemben három nagyobb egységre osztható: a térre vezető sétányra, a garázstető dombos zöldfelületére és a közösségi térre. A Zeughaus előtt elhelyezkedő szabadtéri gyülekező egyszerű, variábilis burkolt tér, amely nagyméretű mobil ülőbútorokkal rendezhető be – ezek helyét burkolati síkban is jelöljük. A túlzott besugárzástól napernyőkkel védjük a területet. A megnövekedett zöldfelület a mélygarázs tetején további változatos közösségi helyeket, találkozópontokat kínál. A régi könyvtár felől érkező sétány jelöli ki azt az erőpontot – reagálva az új könyvtári funkciók szabadtéri kiszolgálási igényére – melyen egy új, fedett, ún. „olvasópavilon” épül. 

 

A pályázatra beérkezett 32 munka közül pályaművünk a megosztott 5. helyezést érte el.