XI. KERÜLET ZÖLDTERÜLET- ÉS ZÖLDFELÜLET-FEJLESZTÉSI RENDSZERTERV

Téma: 
tér
Stádium: 
koncepció
Dátum: 
2019
Terület: 
3 346 hektár
Megbízó: 
XI. kerület, Újbuda Önkormányzata
Partnerek: 
Csizmadia Dóra, Dr. Kollányi László, Reith Anita

Újbuda zöldterület- és zöldfelület-fejlesztési rendszertervének elkészítésével olyan konceptuális, stratégiai dokumentum létrehozása volt a cél, amely megfelelő alapot képez a kerület jövőbeni zöldfelület-fejlesztési törekvései számára. A fenntartható városfejlődés alapja a természettel, környezettel és azok értékeivel létrehozott harmonikus kapcsolatra épül. Fenntartható jövőt építeni csak az élhető lakó- és munkakörülmények hosszútávú biztosítása révén lehetséges.

Szakmai anyagunk javaslatot tesz a kerület zöldterületeinek és zöldfelületeink rövid-, közép- és hosszútávú fejlesztési irányaira és fenntartási lehetőségeire. Az anyag elkészítése során kiemelt figyelmet fordítottunk a hazai és nemzetközi példák elemzésére, valamint a vizsgálati területen elhelyezkedő zöldterületek és zöldfelületek használati és fejlesztési szempontokra épülő kategorizálására, illetve azok részletes kiértékelésére.

Az elkészült szakmai anyag nem csak Újbuda Önkormányzata számára jelent iránymutatást, hanem komplexitása és mélyreható értékelési munkarészei révén fővárosi, sőt hazai szinten is példaértékűnek tekinthető.