METRODOM PANORÁMA LAKÓPARK

Téma: 
játszótér
kert
tér
zöldtető, zöldhomlokzat
Stádium: 
kiviteli terv
Dátum: 
2018
Terület: 
23 000 m2
Megbízó: 
Metrodom
Generáltervező: 
Hajnal Építész Iroda Kft.
Partnerek: 
Dr. Szabó Krisztina
Cikk: 

A projekt Budapesten a IV. kerületben, Újpesten található. A négy épülettömbből álló beépítés logikai, funkcionális szerveződése alapján a  vezérszinten két karakter különítető el: a központi "Fórum" és a házak körüli "környező területek".

A "Fórum" a terület szíve, nagy zöldfelülettel, számos fával. A központi motívum a beépítés által meghatározott „zöld ék”, amelyet változatos terepalakítás jellemez. Az egyes épületek bejáratai előtt kellemes találkozó/pihenőhelyek alakulnak ki. A fórumtéren helyet kap egy kisgyermekeknek tervezett játszótérés egy, a nagyobb korosztálynak tervezett játszóhely gumidombbal, trambulinnal. Mindezek mellett a „B” épület északi oldalán kialakításra kerül egy mászókákból álló játszóhely is. A tér zöldfelülete összeolvad egy szabadtéri színpaddal, és „megtámaszt” több beton ülőtömböt is. A terület végében, a Liszt Ferenc utcánál díszmedence és csobogó található, a keresztsétányon vízjáték kap helyet. A belső zöldfelületeket egy szalagszöveggel felirítozott burkolati sáv veszi körbe, a burkolatban megjelenő szavak a hely szellemét és Újpestet idézik meg.


A "környező területek" funkciója alapvetően a terület feltárása, az egyes épületek gépjárművel történő megközelítése, ellátása, gyalogos forgalmú  utcákkal kiegészítve, jelentős zöldfelületekkel, amelyeket fasorok kísérnek. Arculatuk egységes, megfelel a mai, jó minőségű utcaképeknek.


A projekt különleges szakmai jelentősége a homlokzatra telepített zöldfelületek rendszere: a mindegy 200 db telepített fa és beépített virágvályú összesen mindegy 4 km hossznyi zöldfelületet tesz ki.