GATEWAY IRODAHÁZ ELŐKERTJE

Téma: 
intézménykertek
Stádium: 
kiviteli terv
Dátum: 
2017
Terület: 
2350 m2
Megbízó: 
CPI Property Group

A beruházás által érintett terület Budapest, XIII. kerületben, az Árpád hídtól délre található  Gateway irodaház előkertjére terjed ki. A megrendelői igény a meglévő állapot korszerűsítése és funkcionális bővítése volt olyan módon, hogy az előkert egy fajta "living garden"-ként működjön.

A tervezett állapot alapkarakterét az épület térfalával közel párhuzamosan futó, változó magasságú egyedi pengefalak adják, melyek anyaga magas minőségű, helyszínen öntött beton. Ezek a falak funkciójukat tekintve működhetnek támfalként, szegélyként, rejtett világítótestek befogadójaként és burkolatban megjelenő sávként is. 

A bejáratok előtt, a jelenlegi állapothoz hasonlóan, nyitott fogadóterek alakulnak ki, melyek a három torony esetében ugyanazt a karaktert jelenítik meg. A pengefalak végénél padok biztosítanak ülőfelületet, azzal szemben pedig „totemek”, azaz tájékoztató felületek kerülnek beépítésre. A totem melletti kiteresedésben kapnak helyet a kerékpártárolók, melyek elsősorban az irodákba érkező futárokat, látogatókat szolgálják ki (a dolgozók részére a mélygarázsban őrzött kerékpártároló van kialakítva).

A tervezett állapotban a külső- és belső terek szoros kapcsolatban állnak egymással. Tervezési szinten ez mind az anyaghasználatban, mind pedig a burkolatritmusban megjelenik, ennek megfelelően a lobbykban alkalmazott nagyelemes térkőlapok futnak ki a fogadóterekre is. A belső terek rejtett fényeire reagálva a külső terek megvilágítását – a területhatáron végigfutó, meglévő kandeláberek mellett – falba süllyesztett, rejtett világítótestek látják el.

A támfalak közötti tereket intenzív telepítésű cserje- és évelőfoltok töltik ki. Ezek játékából alakulnak ki az egyes tartózkodó terek, illetve a közlekedő zónák is.  Az így kialakuló terekben kapnak helyet a különböző funkciók, mint például a kültéri tárgyalók, napozóhelyek, a fittness zóna, valamint a dohányzópavilonok.