BUDAPEST XI. BIKÁS PARK MEGÚJÍTÁSA

Téma: 
parkok
Stádium: 
kiviteli terv
Dátum: 
2013
Terület: 
80000
Megbízó: 
Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata
Partnerek: 
Archikon Építésziroda

Előzmények:

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata a „Bikás” park teljes megújítását határozta el, mely a Tétényi út - Bártfai utca - Vahot utca által határolt közterületen helyezkedik el. A park nevét a közepén található domb tetején álló, bikákat ábrázoló szoborcsoportról kapta A közbeszerzési eljárást követően a park tervezésével az s73 tájépítész irodát bízta meg Újbuda Önkormányzata. A parkba építendő épületek tervezésére az s73 tájépítész iroda az Archikon építészirodát kérte fel.

 

Tervezett állapot:

 

A Bikás Park – a kerület egyik legjelentősebb ilyen létesítménye – és környezete jelentős változások előtt áll: az átadás előtt álló metróállomás és a hosszú távon tervezett új városközpont épületei, azok kialakítása alapjaiban változtatják meg a parkra vonatkozó elvárásokat és hatásokat.

 

Jelen tervdokumentáció a már ismert (metróállomás) és a még pontosan nem ismert (városközpont) új elemekhez igazítja a park szerkezetét és működését. Mindezt úgy, hogy a meglévő állapotból az értékes és jól használható elemeket (fák, játszótér, pihenőkertek) megőrizzük és továbbfejlesztjük, valamint új épületeket is építünk.

 

 

A park mai állapotának egyik legnagyobb problémája, hogy nehéz benne tájékozódni: az utak és terek hierarchiája nem kellően tisztázott, a terepelemek (bikás domb, csigás domb) pedig kedvezőtlenül tagolják a teret. A metróállomás megépültével (majd később a szintén jelentős vonzerőt jelentő városközpont földszintjének park-oldali megnyitásával) gyökeresen átalakul a parkon áthaladók ill. az odaigyekvők mozgása. Ezek kiszolgálására új úthálózatra van szükség – a régi hálózat arra méltó elemeinek megőrzésével.

 

 

Az új kialakítás úgy szolgálja ki a délkeleti parksarok (M4) megnövekedett vonzását, hogy az erre szolgáló úthálózat nem válik dominánssá. A fő hangsúlyokat a bejáratok és a nagy központi gyepfelület és az azt keretező sétaút kapják.

 

 

A koncepció célja a jelenlegi világítási hálózat kiegészítésével, helyenkénti módosításával összhangba hozni a tervezett parki útvonalakat, elemeket. A parkra jellemző az egységes anyaghasználat, első- , másod és harmadrendű utak kialakításával. A fő útvonalak szilárd burkolatúak, a sportterületek, kiemelten a futópálya rekortán burkolatú, az alsóbb rendű parki utak stabilizált kavicsburkolatot kapnak. A berendezési tárgyak részleges meghagyására, felújítására törekszik a terv, kiegészítve korszerű, a parki funkciónak megfelelő jó anyagminőségű elemekkel.

 

 

A park észak-keleti sarka jelenleg a Szent Imre Kórház felől nem megközelíthető. A Bártfai utca-Tétényi út sarkán egy kis közkert található, amely előteréül szolgál az itt álló lakóházaknak, de valódi közkerti funkciót nem tud betölteni. Javasoljuk ennek a kis zöldfelületnek és a parknak az összekötését egy átlós irányú sétánnyal.

 

 

A jelenleg is szabadon használható sportpályák közül a nagy kombinált sportpálya a lelátókkal a maival azonos helyen újul meg: öntött sportgumi-burkolatot, világítást és korszerű berendezési tárgyakat kap. A kosárlabdapálya és a strandröplabda-pálya a teniszpályák túloldalán az egykori „felnőttek sportkertjében” nyer elhelyezést. Helyükön új, nyitott, fásított parkrész alakul ki.

 

 

A jelenlegi nagyméretű kutyafuttató helyén – a lakossági igényeket figyelembe véve – két kisebb, egymástól elválasztott (összterületükben a maival megegyező) kutyafuttató létesül. A kisebb kutyák számára az egykori autókereskedés helyén jön létre új fákkal árnyékolt játszóhely. A nagyobb kutyák a mai futtató területén kapnak új elhelyezést. Mindkét kutyafuttató kényelmes padokkal és praktikus, a kutyák számára is optimális ivókutakkal lesz felszerelve.

 

 

A metrómegálló üvegkupolájához aránylag közel a Tétényi út mentén található az előregyártott beton elemekből készített, félig süllyesztett extrém sportpálya (görpark). A fiatalok itt úgy tudják bemutatni gördeszka, görkorcsolya és kerékpáros tudásukat, hogy azzal nem zavarják a park és a környékbeli lakók nyugalmát, de mégis szem előtt vannak.

 

 

A metróállomás előtti burkolt városi tér befordul a parkba is, optimális lehetőséget kínálva egy látványos vízjáték és egy kiülőterasszal kombinált kávéház számára. A vízjáték 12 db burkolatból feltörő fúvókából áll, amelyeket szükség szerint/igény szerint kikapcsolva a terület kisebb rendezvények teréül is szolgál.

 

 

Közvetlenül a beforduló városi tér mellett található a park egyik leglátványosabb új eleme, a mesterséges tó, amely a gazdag vízparti és vízi növényzetnek köszönhetően vegyszermentesen alacsony fenntartási költségek mellett üzemeltethető. A tómederből kikerülő föld nem kerül elszállításra, belőle a tó északi oldalán napozódomb épül. A tó medre fólia szigetelésű, a vízparton számos faburkolatú stég kínál kellemes pihenési lehetőséget.

 

 

A városi tér súlypontjában áll a kávézó.

 

 

A tó mellett nyugat felé elhaladva a bemutatókerthez érkezünk, amely kis szabályos ágyásaival a klasszikus parkok rózsakertjeit, virágbemutatóit idézi fel – elsősorban a családosok és az idősebbek nagy örömére.

 

 

A ma már használaton kívül álló minigolf pálya újraépített játékfelülettel szintén ebben a parkrészben kap helyet. A Vahot utca és a Bártfai utca sarkán kis méretű szolgáltató épület kap helyet, benne nyilvános illemhelyekkel, a hétvégi piacfelügyelettel és a parkőr szolgálati helyiségével. A park dél-nyugati sarka (ahova ez az épület is kerül) jelenleg alulhasznosított. Egykor görkorcsolya pálya működött itt, azonban ma már csak néhány játszószer van kihelyezve, amelyek így elszakadnak a jól felszerelt, népszerű játszótértől. Az új kialakításban a kisgyermekek játékai mind a védett játszótérre kerülnek, míg a park ezen területén, a játszótértől délre a nagyobb korcsoportok kiemelkedő minőségű és játékértékű eszközei kapnak elhelyezést. A mai bekerített játszótér új játékokkal és egy játszóházzal egészül ki.