BAJNAI SÁNDOR-METTERNICH KASTÉLY PARKJÁNAK RENDEZÉSE

Téma: 
játszótér
műemléki környezet
park
Stádium: 
kiviteli terv
Dátum: 
2020
Terület: 
100 000 m2
Megbízó: 
NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Generáltervező: 
PALATIUM Stúdió Kft.
Partnerek: 
Erő Zoltán, Szilágyi Klára
Cikk: 

A park helyreállítási programját alapvetően a területhasználat kapcsán rögzített alapelvek és a rendelkezésre álló anyagi forrás határozzák meg. 

A szerkezeti egységek kialakítására a történeti park szerkezetének rekonstrukciójaként kerül sor. A park helyreállítására egyrészt a történeti elemek megőrzése és helyreállításának igényével, másrészt a természetvédelmi követelmények messzemenő figyelembevételével kerül sor.

A tervek elkészítése az archív felmérések és a meglévő növényállomány ismeretében készült.

A kastélypark legfontosabb megőrzendő elemei:

- a gyalogos-vegyes útrendszer, a fellelhető sétányok újjászervezésével és építésével;
- a jellegzetes növénycsoportok, társulások kiszabadítása / kiegészítése a meglévő adottságoknak megfelelően

A fenti történeti ismeretek alapján a kialakított koncepció az egykori tájképi kert hangulatát, formavilágát idézi a kastélyba települő funkciónak megfelelően. A kastélykert északi részén, biztosított a gyalogos bejárás, kastélyhoz vezető út zúzottkő burkolatú. A kastélyépülettől északra kialakításra kerül egy gazdasági bejárat, mely biztosítja a megfelelő működtetéshez szükséges kiszolgálást, valamint a szükséges akadálymentes parkolóhelyeket. 

A park kiemelten fontos területét foglalja magába a kastély közvetlen környezete, mely egy intenzíven használt és fenntartott zónát képez. Ide sorolható a főtér felőli vadgesztenye fasor, az épület bejárataihoz vezető fő sétányok és közvetlen környezetük, a kastély belső udvara (Díszudvar) és a cselédudvar, a narancsház tengelyére felfűzött díszkert, továbbá a díszkert mögött kialakított játszótér.